ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 08.04.ПОНЯТТЯ ВЕКТОРНА ТА РАСТРОВА ГРАФІКА.


Вектор і растр добре знайомі верстальникам і дизайнерам😎 І навіть якщо ви не маєте відношення до комп’ютерної графіки, готові посперечатися, що ви про них вже чули✌👂 Щоб розуміти, з чого розпочинаються будь-які зображення, які ви бачите на екрані комп’ютера або листку паперу, ми розглянемо два види форматів : векторна графіка і растрова графіка, в чому головні відмінності між ними, їх особливості і застосування - розглянемо у нашій публікації.

Знайомтеся👉 РАСТР😍

В перекладі з латині rastrum – це грати, сітка. Растрове зображення  це набір кольорових точок  або пікселів, однакового розміру і форми, що в кінцевій формі нагадує грати. Точки ці надзвичайно малого розміру, і людське око сприймає їх не окремо, а єдиним малюнком. Найпопулярніші формати для зберігання растрових зображень – GIF, JPEG, PNG.



Якщо на комп’ютері сильно збільшити піксельний малюнок, ми побачимо розмиті межі, і відразу згадаємо мозаїку: якраз в цьому і полягає особливість растрової графіки. Якість зображення залежить від кількості пікселів : чим їх більше, тим більше відтінків кольору можливо відтворити. Наприклад, фотографія для друку формату А4 складається приблизно з 8 мільйонів пікселів.

Знайомтеся👉ВЕКТР😎

Векторна (від латинського vector – що “несе”) графіка не описує картинку мільйонами різноколірних пікселів, як растрова. Вона оперує математичними формулами. Припустимо, комп’ютер отримує команду: намалювати трикутник певних розмірів. Задається місце розташування трикутника, і ось він намальований. Так само малюються лінії, криві, кола, текстові блоки : усе це можна описати формулою і зображувати. Кожному об’єкту привласнюють атрибути  товщина ліній, колір. Якщо треба поміняти розмір, то комп’ютер перераховує формулу, і картинка тут же міняється.




 Головна перевага векторної графіки : ви можете міняти розмір як завгодно – межі зображення залишаться такими ж чіткими.

Отже, основні відмінності:

 Растрова графіка подарує якісне зображення та безлічі відтінків  звичайно, якщо не пожалієте пікселів. Незамінна при друці фотографій, складних зображень, де важливий колір і жвавість. Векторна графіка допоможе в створенні схем і креслень без втрати якості зображення при будь-якому масштабі. Проте різниця векторної та растрової графіки зовсім не заважає їм взаємодіяти між собою. Так векторні файли можуть містити растрові зображення, що украй зручно для верстання і виграшно для друку. У своїй роботі ми щодня маємо справу з обома форматами. Використати вектор або растр при підготовці макетів на друк  вирішувати вам, адже це завжди залежить від кінцевого завдання.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 19.04.2022.СКРАЙБІНГ ЯК МЕТОД СТВОРЕННЯ РЕКЛАМИ.

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 15.04.2022.РЕКЛАМНІ ТЕКСТИ.СОЦІАЛЬНА РЕКЛАМА. ОГОЛОШЕННЯ, СЛОГАН.