ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 01.03.2022. STOP FAKE: ЯК РОЗПІЗНАТИ ФЕЙК.


Фальшиві новини, дезінформація, маніпулювання фактами, фейкньюз ... Незважаючи на різноманіття слів, всі вони означають одне і те ж — брехня і неправдива інформація, яку зацікавлені сторони намагаються видати за офіційні новини. 

"fake news" часто  зустрічається в публікаціях в медіа і лексиці журналістів. Але з розвитком цифрових технологій, соціальних мереж і стрімкого збільшення кількості інтернет-користувачів fake news настільки щільно увійшли в наше життя, що відрізнити правду від маніпуляції стає складно навіть для тих, хто в темі. А для більшості людей (якщо їх робота не пов'язана з журналістикою, медіа, PR, політтехнологіями або комунікаціями) просто неможливо.  

❗❗❗За допомогою фейків сіється паніка серед людей, розпалюється міжнаціональна ворожнеча. Неправдиву інформацію поширюють для того, щоб заплутати, приховати правду і маніпулювати свідомістю.

Також фейки створюються для реклами когось, або навпаки, заплямування чиєїсь репутації😒 

                  Які фейки бувають?

Існує кілька різновидів фейків, з якими ви можете зіштовхнутись:

  • Фотографії. Це найбільш поширений різновид фейку. Фейкові фото можуть бути створені за допомогою різноманітних фоторедакторів.. 
  • Відео. Змонтовані відеоролики, зняті на іншій локації. Такий вид фейків значно складніший, адже змонтувати відео складніше, ніж зняти фотографію.
  • Соціальні мережі, які створенні від імені інших людей або ботів.
  • Інформаційні повідомлення, які навмисно створені і націлені здійснити маніпулювання, або є результатом непрофесійності працівника медіа, який не перевіряє інформацію перед публікацією. 

Для того, щоб не стати жертвою фейків, зберегти здатність тверезо мислити і фільтрувати інформацію, рекомендуємо систематично дотримуватися наступних правил👇 












Зокрема, засилля fake news пов'язано з тим, що будь-яка криза є поштовхом для їх росту в десятки разів. Причому не важливо, політичний це колапс, обвал курсу валют або пандемія. Як тільки щось трапляється, щільність фальшивих новин в медіа-просторі миттєво збільшується. 

❗❗❗Природно, що пандемія коронавірусу охопила не тільки весь світ, а й інтернет-простір.

Так, крім шквалу фейкових новин, в той період в мережі з'явилася маса фальшивих магазинів, небезпечних програм і ПЗ, пов'язаних з темою коронавірусу і шахрайських схем. Треба визнати, що на тлі зростаючої паніки і розгубленості населення це спрацювало на всі 💯

Експерти та провідні ЗМІ вже охрестили 2020 рік роком помилкових новин. Тому для того, щоб протистояти брехливому і токсичному інформаційному впливу в майбутньому, важливо розуміти відмінності fake news від офіційних меседжів.

В Україні існують сайти для перевірки новин, деякі з них відрізняються своєю направленістю. Наприклад, деякі вивчають заяви політиків (FactCheck.org), деякі перевіряють соціальні мережі на вірусний контент(Storyful.com), інші слідкують за новинами, які публікують ЗМІ(Stopfake.org).

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 19.04.2022.СКРАЙБІНГ ЯК МЕТОД СТВОРЕННЯ РЕКЛАМИ.

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 08.04.ПОНЯТТЯ ВЕКТОРНА ТА РАСТРОВА ГРАФІКА.

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 15.04.2022.РЕКЛАМНІ ТЕКСТИ.СОЦІАЛЬНА РЕКЛАМА. ОГОЛОШЕННЯ, СЛОГАН.