ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 09.11.2021.РЕПОРТАЖ ЯК ЖАНР.ВИДИ

Одним з найпопулярніших і затребуваних жанрів у журналістиці вважається репортаж. Саме він першим з'являється на світ після кожної значущої події.

Саме тому репортаж характеризують як «матеріал з місця подій, що відрізняється об'єктивністю і оперативністю». Його головна мета - створити «ефект присутності», дати можливість глядачеві, слухачеві або читачеві побачити ситуацію очима журналіста. Композиційно репортаж складається з 3 частин.

Вступ: коротка замальовка того, що відбувається. Місце і час, а також опис його учасників. Вступ має бути яскравим, щоб привернути увагу і викликати бажання продовжити знайомство з матеріалом.

Основна частина: інформаційний блок. Характеристика події, діалоги з учасниками, опису деталей, які допоможуть краще зрозуміти суть того, що відбувається і відчути свою залученість в історію. 

Кінцівка: враження автора, його думки і емоції, а також підсумовувана оцінка епізоду.

Стиль написання репортажу може варіюватися в залежності від характеру події. Це може бути легкий опис молодіжної атмосфери: «9:30. Сонце давно зійшло, але наші атлети і не думають прокидатися. Невже вони так впевнені у своїй перемозі? » Якщо ж захід більш формальний, потрібно витримати офіціоз: «Вечір відкрив глава організації. Він подякував усім присутнім і зізнався, що ще ніколи не виголошував промову перед такою вишуканою публікою ».

ВИДИ РЕПОРТАЖУ

подієвий

Приводом для створення даного виду репортажу служить яскравий  випадок, подія чи інцидент, які привернули увагу громадськості. «Ефект присутності» досягається завдяки хронологічній послідовності, вказівкою чіткого часу і місця, що відбувається, використання подробиць і яскравих деталей.

постановочний

Журналіст стає головним учасником, а не пасивним спостерігачем, якщо відбувається дія зрежисована ним самим. Наприклад, спровокована вулична демонстрація, створена, щоб простежити реакцію людей на неї. В цьому випадку репортаж з місця подій - приклад польового медіа-експерименту.

тематично пізнавальний

Події і процеси в такому вигляді репортажу не вимагають оперативного висвітлення, читачеві потрібно у всій повноті розкрити нові грані життя суспільства.

актуальний

Являє собою миттєвий відгук на те, що відбувається. Актуальний репортаж - приклад матеріалу, що вимагає особливої ​​оперативності: чим швидше громадськість дізнається про важливу подію, тим швидше зможе прореагувати на нього.

проблемний

Створюючи такий репортаж, журналіст прагне не тільки висвітлити те, що відбувається, якусь подію, а й дослідити соціальні явища, які стали його причиною. Цей вид вимагає власних роздумів автора, його аналізу та оцінки.

хороший репортаж може бути особливо складним завданням. Часом навіть зібрати точну інформацію виявляється досить важко. Водночас кілька точних фактів матимуть велике значення для інформування людей про проблему. Хороші журналісти ретельно перевіряють джерела інформації і завжди чесні з аудиторією стосовно того, звідки вони отримали цю інформацію.

Кожний хороший репортаж розпочинається з відповіді на шість базових питань стосовно проблеми:

  • Що?
  • Хто?
  • Де?
  • Коли?
  • Чому?
  • Як?

Шість основних запитань допомагають журналістам зібрати основні факти, потрібні для створення сильного сюжету. Потрібно бути  конкретним і точним, наскільки це можливо. Розрізнити факт і власну думку іноді буває досить непросто. Не варто домішувати до фактів власні почуття й думки стосовно проблеми. Також важливо поважати право аудиторії сформувати свою власну думку, засновану на наданих журналістами фактах.

Приклади

Добре Сьогодні виборці Тріполі прийшли на виборчі дільниці на перші національні демократичні вибори.

Погано  Сьогодні відзначається свято, коли наша велика нація входить у нову, більш благополучну епоху.


Добре Матч зіграли на тимчасовому, колишньому тренувальному полі університету за межами Порт-Саїду.

Погано  Гру проводили не на звичайному стадіоні

.Добре Запланований раніше на вечір 6 квітня 2016 року виступ  Брендона Флауерса перенесено на 14 квітня.

Погано  Виступ всесвітньовідомого музиканта був запланований на вчора, але перенесений на наступний тиждень.


Фактоїди

Для створення успішних коротких розсилок часом варто й корисно подбати про збирання «фактоїдів». «Фактоїди» - головна основа хорошого репортажу. Фактоїдами називаються ключові частини фактологічної інформації



   Цифри та статистика

   Подробиці теми

   Спостереження

   Висловлювання








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 19.04.2022.СКРАЙБІНГ ЯК МЕТОД СТВОРЕННЯ РЕКЛАМИ.

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 08.04.ПОНЯТТЯ ВЕКТОРНА ТА РАСТРОВА ГРАФІКА.

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 15.04.2022.РЕКЛАМНІ ТЕКСТИ.СОЦІАЛЬНА РЕКЛАМА. ОГОЛОШЕННЯ, СЛОГАН.