ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 05.11.2021. РОЛЬОВІ ІГРИ: ІНТЕРВ'Ю НА ДОВІЛЬНУ ТЕМУ.ІНТЕРВ'Ю ЯК ЖАНР

 

Готуємося до інтерв'ю

Не спирайтеся на враження інших людей про вашого героя. Насамперед, якщо робите інтерв’ю-портрет, де ви маєте зрозуміти і розкрити людину. Саме тому це мають бути лише ваші враження і відчуття. В іншому випадку ви можете прийти на інтерв’ю упередженими через думки інших людей і власні стереотипи.

Підготуватися до інтерв'ю — це непогано, але не обов'язково.Ви можете йти абсолютно неготовими. І це не привід не зробити цікавий якісний матеріал. Інтерв'юер повинен розуміти, що іде до людини,яку потрібно розкрити, незалежно від того, чи знає наперед щось про неї, чи дізнається лише під час розмови.

До вибору місця для інтерв’ю треба ставитися індивідуально. Наприклад, якщо у вас заплановане інтерв’ю з чиновником, напевно доведеться іти у кабінет. Якщо ж ваш герой — лікар, то краще говорити безпосередньо в лікарні. Людину якнайкраще можна побачити там, де вона працює або живе. Інколи дім може сказати про героя більше, аніж він сам.

✅Записуйте тези майбутньої розмови.Тези за окремими підтемами інтерв’ю можуть бути корисними. Крім того, якщо ваш герой попросить надіслати запитання перед інтерв’ю, можна перерахувати у листі теми, на які ви плануєте спілкуватися. Інколи герою потрібно підготуватися до інтерв’ю, згадати дати, цифри, знайти якісь фотографії. Якщо ж ви надсилаєте конкретний список, то одразу даєте зрозуміти, що ставитимете саме ці запитання і жодних інших. У цьому випадку ви стаєте підставкою під мікрофон, оскільки це вже буде не розмова з людиною, а автоматичне озвучування питань.

Не складайте списку запитань.Тез буде повністю достатньо. Ви самі себе обмежуєте, оскільки постійно зупинятиметеся і повертатиметеся до заздалегідь прописаних запитань. Під час інтерв’ю-портрета це неприємно героєві. Так вбивається розмова, оскільки після запитання ви не слухаєте людину, а чекаєте, поки вона замовкне, щоби поставити наступне. Відсутність чіткого списку дає вам можливість глибше зануритися у світ героя через живу розмову.

Не бійтеся. Невелике хвилювання перед дійсно великою людиною — це нормально. Журналісти пишуть на безліч тем і досить часто не знаються на жодній з них так, як герої. Однак читачі такі самі, як ми. Завдання журналіста — розповісти історію героя простою мовою.

Про що запитуємо у героя

Не ставте таких запитань, на які може відповісти і кухар, і лікар, і каменяр. «Чим ви надихаєтесь?», «Які у вас плани на майбутнє?», «Що ви можете побажати читачам?» — це запитання-шаблони. Вони передбачають такі самі шаблонні відповіді. 

Запитання, які передбачають коротку відповідь — погані. На них можна відповісти «так» або «ні». Такого краще уникати. Адже можете опинитися у ситуації, коли після годинного інтерв’ю ви не матимете матеріалу для публікації.

Нам потрібні цікаві відповіді. Завдання  полягає у тому, щоб сформулювати кожне запитання так, аби отримати історію. Намагайтеся це робити для того, щоб дізнатися більше фактів, аніж оціночних суджень. «Згадайте, будь ласка…», «Наведіть приклад…» — формулювання, які допоможуть отримати розгорнуту відповідь.

Найкраще розгортають відповідь питання, які розпочинаються зі слова ЧОМУ?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 19.04.2022.СКРАЙБІНГ ЯК МЕТОД СТВОРЕННЯ РЕКЛАМИ.

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 08.04.ПОНЯТТЯ ВЕКТОРНА ТА РАСТРОВА ГРАФІКА.

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 15.04.2022.РЕКЛАМНІ ТЕКСТИ.СОЦІАЛЬНА РЕКЛАМА. ОГОЛОШЕННЯ, СЛОГАН.