ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 14.10.2022.ХРОНІКА ЯК ЖАНР.ЗАМІТКА

Хроніка - жанр журналістики, що складається з упорядкованого порядку низки подій від початку до кінця. Звідси його назва, яка пов'язана з грецьким терміном ХРОНОС, що перекладається як ЧАС. Тобто події відображаються у мірі їх виникнення.

Журналістська хроніка може бути інформативною, а також інтерпретаційною. Це пов'язано з тим, що журналіст стає свідком подій, щоб довести їх до відома. У той же час автор може надати тексту деякі особисті ідеї щодо присутності тому, що відбувається.

Загалом журналістські хроніки базуються на темах, які заслуговують на новини, а тому цікаві широкій аудиторії. Історії цього типу можуть  мати  політичний, економічний, культурний, художній, релігійний, спортивний зміст. Його розвиток передбачає використання простої, точної та прямої мови.

Журналістська хроніка має такі характеристики:

Авторство на місці

Розвиток журналістської хроніки здійснюється завдяки присутності та слідчій роботі журналіста чи літописця у разі викриття. Автор хроніки повинен постійно запитувати, досліджувати, перевіряти та ставити запитання, щоб повідомити точні події.

Стиль

Хоча кожна журналістська хроніка характеризується простотою та зрозумілістю, правда також, що її розповідь та естетичний стиль певною мірою залежатимуть від автора; саме він надає їй особливості, оригінальності та креативності. Виразна свобода літописця завжди повинна бути орієнтована на інформування.

 

Змішана стать

Журналістська хроніка відрізняється тим, що в журналістиці є змішаним жанром. Це означає, що з одного боку він інформує, а з іншого - викриває інтерпретаційні судження автора. Однак думка літописця другорядна, найбільше значення припадає на якість інформації та те, як вона викликає інтерес у громадськості.

Послідовний переказ подій

Однією з головних характеристик літопису є послідовний або послідовний спосіб, в якому він розповідає про події, все за певний час із хронологічним порядком. Без риси тимчасовості хроніка не існувала б.

Структура

Журналістський літопис користується виразною та стилістичною свободою, що пов’язано з тим, що стиль позначений автором. Цей тип тексту складається з заголовка, який може супроводжуватися або не супроводжуватися підзаголовком, а також текстом або розробкою.

Автор аргументує те, що спостерігається в тілі твору, тоді як його думка може бути на початку або в кінці.

 

Точність викладу фактів

Хоча в журналістській хроніці автор може висловити свою точку зору чи думку, він також повинен підтримувати об'єктивність таким чином, щоб інформація була оприлюднена у міру її спостереження.

З вищесказаного випливає, що оповідання фактів повинно здійснюватися з точністю і точністю, тобто елементи вигадки не можуть бути додані.

Експозиція

Виклад журналістської хроніки може бути поданий усно або письмово. В обох випадках необхідно повідомляти про те, що, як, коли, де і хто брав участь у переказаних подіях. Крім того, у ньому повинні бути правдиві свідчення людей, які стали свідками ситуації, яка виявляється.

Структура

Журналістська хроніка не має певної структури, проте деякі автори, як правило, керуються записом, змістом та висновком. Кожна із складових частин коротко описана нижче:

Вхід

Запис журналістської хроніки, як правило, складається з короткого речення або заголовка, який може супроводжуватися попереднім заголовком та підзаголовком. В ідеалі відкриття цього різноманітного тексту повинно бути точним та залучним таким чином, щоб це викликало інтерес аудиторії.

З іншого боку, запис хроніки складається з короткого стислого абзацу, який у журналістському плані називається свинцем. Лідирує аудиторія в тому, що, як, коли, де відбувалися події і хто в них знімався.

Тіло

Тіло - це частина журналістської хроніки, в якій детально та послідовно повідомляється про те, що сталося. У цьому розділі автор пояснює все, що досліджував, і аргументує це свідченнями тих, хто був частиною подій.

Зміст хроніки повинен переказувати всі факти від істини, не включаючи жодного елемента вигадки та не вигадуючи даних. Автор або журналіст повинен використовувати культурну, просту і легко зрозумілу мову.

У цій частині структури літописець може висловлювати свої думки, але завжди пам’ятаючи про важливість об’єктивності.

Висновок

Висновок журналістської хроніки базується на суб’єктивності автора щодо переказаних подій. Зазвичай це коментар, який пропонує аудиторії задуматися та зв’язатись із реальністю подій.

Хоча це думка літописця, вона написана або подана усно в третій особі однини.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 19.04.2022.СКРАЙБІНГ ЯК МЕТОД СТВОРЕННЯ РЕКЛАМИ.

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 08.04.ПОНЯТТЯ ВЕКТОРНА ТА РАСТРОВА ГРАФІКА.

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 15.04.2022.РЕКЛАМНІ ТЕКСТИ.СОЦІАЛЬНА РЕКЛАМА. ОГОЛОШЕННЯ, СЛОГАН.